3. Kultúra

3.1. Ady és Tárkány

A tárkányikról Ady kétszer is írt. Igaz mind a kétszer becsmérlően.
Régebben, még a századforduló idején a tárkányiak körében igen gyakoriak voltak a verekedések. Különösen megmutatkozott ez a hajdani rossz tulajdonságuk a képviselőválasztások idején. Erről írt, szomorú felháborodással Ady, 1907-ben az egyik cikkében: „a tárkányiak rettegett verekedők, képviselőválasztások idején pedig gyilkos kezű kortesek. Olyan nagy hazafiak, hogy a minapában Kardos Árpádért is vért ontottak és kazlakat gyújtottak. Nos, Tárkányból most egyre-másra kérik az útlevelet Amerikába. Talán bánatukban hagyják el hazájukat a tárkányiak, mert Lukács László lett a képviselőjük? Beavatottak egészen mást beszélnek: Tárkány népét is nyomorúság űzi el…
Ez a becsmérlő cikk Adytól biztosan nem jelent volna meg néhány évtized múlva, mert a visszataszító és primitív verekedések a századforduló után lassan kikoptak.

3.2. Köröstárkány a médiában

Tárkány gyakran került és kerül a mai napig is az újságok címoldalára, a televíziók és rádiók érdeklődésének középpontjába. A falut sokan keresik fel minden évben, nemcsak a felvetett ágyak (13. és 14. képek), a lakodalmas ládák és a kihalhatatlan népi motívumok, hanem a tárkányi néptánc és a gyönyörű népviselet miatt is számos népművészeti tárgyat kedvelő néprajzkutató is felkeresi. Az elmúlt évtizedekben, számos tévéműsorban jelent meg kisebb-nagyobb bejátszásokban nemcsak a népviselet és a falu története, hanem a felvetett ágyak és a népi szokások is.

Felvetett ágyak

13. kép: A felvetett ágyak már a XIX. században jelen voltak Köröstárkányban. Minden házban az utcára néző szobákban kaptak helyet. Ezeket a szobákat nem lakták, "tisztaszobának" nevezték őket. Itt egy-, a módosabbaknál két felvetett ágy kapott helyet. Az ágyon 2 méter hosszúságú párnák, az ezek letakarására szolgáló lepedők, majd horgolt betétes hosszúpárnák kaptak helyet. A módosabbaknál az ágyat legfelül kézzel csipkézett kispárnák díszítették. Ezeket a lányok "stafirungként" (azaz hozományként) hozták vagy vitték a házhoz.

Háziszőttes szőnyegek

14. kép: A szoba padlóját háziszőttes szőnyegekkel, pokrócokkal takarták le, amelyek készítéséhez régi színes ruhákat használtak fel. A szoba közepét egy asztal, székekkel, míg az ajtó melletti teret "kaszli" (olyan bútordarab, amin csészéket és edényeket tartottak) és "sifon" (ruhásszekrény) foglalta el. A falon megdőlt állású tükröt és tányérokat helyeztek el. A felvetett ágyak és a tisztaszoba még ma is néhány lakás ékessége Tárkányban.

A televízió képernyőin is sokszor szerepelt és szerepel a mai napig is a tárkányi tánccsoport. A ’80-as években megrendezett „Megéneklünk Románia” fesztiválon hatalmas sikert elért tánccsoport (15. kép) a megyei szinteken megrendezett ünnepség után elért az országos döntőig.

Tánccsoport a '80-as években rendezett versenyen

15. kép: A kép egy, a '80-as években rendezett versenyen részt vevő tárkányi csapatot ábrázolja.

A köröstárkányi tánccsoport nagyon sok ünnepségre kap ma is meghívást.